www.SEYA.gr

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

  
  

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ 23/4/2017

Αθήνα, 23/4/2017

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ ΔΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

 

Αθανάσιος Στρουμπούλης, πρόεδρος ΔΣ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 Συνάδελφοι, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΣΕΥΑ σας καλωσορίζουμε στην Εκλογολοαπαλογιστική μας Συνέλευση .

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη  Απολογιστική Συνέλευση του Συνδέσμου μας, τα προβλήματα των συναδέλφων επιδεινώθηκαν ακόμα πιο πολύ.

Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας , εμφανίζουν ότι οι οφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ, εφορία, ΔΕΚΟ, προμηθευτές ξεπερνούν το 32%, χωρίς καν να λαμβάνονται υπόψη αυτοί που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και είναι πνιγμένοι στα χρέη ή υπάγονται σε ρύθμιση. Αντίστοιχα μεγάλο είναι και το ποσοστό των οφειλετών σε τράπεζες για επαγγελματικά  ή καταναλωτικά δάνεια. Δεν είναι τυχαίο ότι το 70% των α/α δηλώνει επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης για το 2016, ενώ πάνω από 36.000 είναι τα νέα λουκέτα για το χρόνο που πέρασε.

Σε ό,τι αφορά τα χρέη στην εφορία, το 18% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχει κάνει ρύθμιση, την έχει ήδη χάσει, ενώ άλλο ένα 15% δηλώνει φόβο ότι θα τη χάσει. Σαν αποτέλεσμα, περίπου 45.000 επαγγελματίες δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με κατάσχεση ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές. Συνολικά, πάνω από 3 στους 10 επαγγελματίες αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.  Η δεινή οικονομική κατάσταση των συναδέλφων αλλά και των άλλων  ΕΒΕ επιβεβαιώνεται και από το ότι ένας στους δύο οφειλέτες του ΟΑΕΕ βρέθηκε εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων, επειδή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί ούτε και σ’ αυτές τις αναπροσαρμοσμένες υποτίθεται δόσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους προς τον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, από τους 105.000 οφειλέτες του Οργανισμού, που εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων τον Απρίλη του 2015, σήμερα βρίσκονται εκτός ρύθμισης οι 62.000 οφειλέτες!

Η συγκυβέρνηση, παρά την τρομακτική προσπάθεια παραπληροφόρησης που έχει οργανώσει βαφτίζοντας το κρέας –ψάρι, και αναπτύσσοντας το δικό της successstory(επιτυχημένη ιστορία), πατώντας στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο δικό της τρίτο μνημόνιο αλλά και το μεσοπρόθεσμο, υλοποιεί βήμα-βήμα τα συμφωνηθέντα.

·           Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

·           Περικοπές στις συντάξεις.

·           Παραπέρα υποβάθμιση των παροχών υγείας.

·           Υποβάθμιση της παιδείας με την μείωση των ωρών διδασκαλίας, μετατροπή των ολοήμερων σε παιδοφυλακτήρια, αύξηση των ωρών εργασίας στους καθηγητές και κατάργηση των δραστηριοτήτων αθλητισμού και πολιτισμού.

Τα στοιχεία αυτά που δηλώνουν επίσημα την επιδείνωση της λαϊκής οικογένειας έρχονται να προστεθούν στην

αναταραχή που δημιουργούν στη περιοχή μας και όχι μόνο, οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ιμπεριαλιστών. Τα «βουβάλια»

παλεύουν για νέες αγορές για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους δημιουργώντας πολέμους, σκοτώνοντας

ολόκληρους λαούς και διαμορφώνοντας στρατιές προσφύγων.

       Καταγγέλλουμε και από αυτό εδώ το βήμα τους σχεδιασμούς της Ε.Ε. του ΝΑΤΟ και της Ελληνικής Κυβέρνησης σε βάρος των λαών. Δρομολογείται η  βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμοκάπηλα παιχνίδια στη περιοχή. Αυτό αποδεικνύεται και από το πόσο απλόχερα η κυβέρνηση παζαρεύει ελληνικά νησιά, για νέα βάση του ΝΑΤΟ. Διψάνε για το αίμα λαών, που θα γιγαντώσει τα κέρδη των μονοπωλίων. Μοιράζουν τη γη σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. Ο λαός μας, ένας λαός που έχει ζήσει επανειλημμένα στην ιστορία του, πολέμους, ξεριζωμούς και μετανάστευση, συμφέρον έχει να αντιπαλέψει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, ενάντια σε όλες τις συμμαχίες των ιμπεριαλιστών.

Είμαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην χώρα μας. Απαιτούμε να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης έως ότου τους δοθεί η δυνατότητα να πάνε στη χώρα που επιθυμούν. Να πάνε τα παιδιά τους σχολείο με συνθήκες εκπαιδευτικές και όχι με προχειρότητα, να εμβολιασθούν, να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

Καταδικάζουμε βέβαια τις συνθήκες που τους ανάγκασαν να φύγουν κυνηγημένοι από τη χώρα τους. 

Συνάδελφοι,

Επιβεβαιώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο η εκτίμησή μας, για τον προσανατολισμό και τις στοχεύσεις της ευρωενωσιακής κυβερνητικής πολιτικής και τις βαριές συνέπειες που αυτή θα έχει για τον λαό μας . Την ίδια στιγμή που ματώνει τον ελληνικό λαό για να πετύχει τα απαιτούμενα πλεονάσματα χαρίζει απλόχερα εκατομμύρια ευρώ στους μονοπωλιακούς ομίλους, τους φοροαπαλλάσσει προκλητικά, περικόπτοντας δραματικά και τη στοιχειώδη ανακούφιση για τις οικογένειές μας. Φυσικά ούτε κουβέντα για ενίσχυση των πολύ μικρών ατομικών επιχειρήσεων αφού όσα εκατομμύρια ευρώ βλέπουμε να παρελαύνουν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, πάνε στις τσέπες των μεγαλοβιομηχάνων και των άλλων μεγαλοκαρχαριών και στο χρέος προς τους δανειστές.

Και ενώ η κατάσταση είναι ακριβώς αυτή που ζούμε όλοι μας, το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες μιας ακόμα κυβερνητικής επιχείρησης εξαπάτησης του λαού. Η κυβέρνηση κάνοντας στη κυριολεξία το μαύρο, άσπρο, ισχυρίζεται ότι οι συντάξεις αυξήθηκαν ή  παρέμειναν απείραχτες για το 90% των συνταξιούχων, η λαϊκή οικογένεια θα πληρώνει λιγότερους φόρους, τα  σπίτια μας   προστατεύονται. Ενώ «τρέχουν» μια σειρά φόρων και χαρατσιών για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους αγρότες, η κυβέρνηση στήνει χορό για την πορεία των εσόδων στο κρατικό ταμείο, πανηγυρίζοντας ότι υπερκάλυψε τους στόχους.  Μας καλεί να ταυτιστούμε μ' αυτόν το στόχο, που είναι προπάντων στόχος των μονοπωλίων, και σ' αυτόν να καταθέσουμε αγόγγυστα νέες θυσίες. Έχουμε όμως πια πείρα ότι η ανάπτυξή τους αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Και επειδή γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν ευσταθούν οι θριαμβολογίες της, κινδυνολογεί ταυτόχρονα ότι οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι, ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή, μας εκβιάζει ότι αν δεν παραμείνουν οι νόμοι που ψηφίστηκαν και δεν ανέβει η εισπραξιμότητα των φόρων, θα πισωγυρίσουμε. Φυσικά παρά τα πανηγύρια και τις υποσχέσεις, ο πρωθυπουργός δεν ξεχνά να δηλώνει για να ακούν και οι συνεταίροι του στην ΕΕ, οι βιομήχανοι, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα θα προχωρήσουν. Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους  και για τους επαγγελματίες πιο συγκεκριμένα, που θεωρούμαστε διαρθρωτικό πρόβλημα.

Τα παραπάνω στοιχεία που παρατέθηκαν είναι  αποκαλυπτικά. Φανερώνουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια που ακούγαμε από την κυβέρνηση , που ήδη κυβερνά πάνω από δυο χρόνια, οι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά για μια κρίση που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι. Εξακολουθούν, μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να ξαπλώνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη, θυσιάζοντας δικαιώματα και ανάγκες για να έρθει η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που αν και εφόσον έρθει, η πλειοψηφία θα είναι καταχρεωμένη και σε τέτοια κατάσταση που δύσκολα θα ανακάμψει, σε ένα τοπίο που η κυριαρχία των μεγάλων επιχειρήσεων θα είναι περισσότερο φανερή.

Αυτή είναι η κατάσταση και είναι γνωστή, τη ζούμε όλοι μας, όμως ο πρωθυπουργός  και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι και να μας πουν ότι τα δύσκολα πέρασαν. Πως δηλαδή πέρασαν όταν:

·         όλοι οι νόμοι που καταληστεύουν το εισόδημά μας, η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ο αυξημένος ΦΠΑ, ο ΕΝΦΙΑ, ζουν και βασιλεύουν. Όχι μόνο δεν καταργήθηκαν, αντίθετα συνεχίζουν να μας φορτώνουν με νέα βάρη, νέα χρέη κάθε μέρα που περνάει.

·         οι συνέπειες των μέτρων που πέρασαν παραμένουν βαριές και ασήκωτες και πάνω απ’ όλα μόνιμες. Οι τσακισμένες συντάξεις με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, τα διαλυμένα νοσοκομεία και υπηρεσίες, η πανάκριβη εκπαίδευση των παιδιών μας, οι λογαριασμοί ρεύματος κτλ, είναι όλα εδώ κάνοντας την καθημερινότητά μας πανάκριβο εφιάλτη.

Είναι λοιπόν κοινό μυστικό συνάδελφοι,  ότι τα μέτρα διευκόλυνσης που η κυβέρνηση εμφανίζει ως σωτήρια για τους α/α, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα προβλήματα μας.

Αντίστοιχα είναι και τα διάφορα αναπτυξιακά μέτρα  που ήδη έχουν ξεχαστεί τα προ καλοκαιριού πανηγύρια. Άλλωστε οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ έχουμε μνήμη και από προηγούμενους «αναπτυξιακούς νόμους», από τους οποίους δεν ωφεληθήκαμε καθόλου. Τα κονδύλια και τα προνόμια που προβλέπονταν σ’ αυτούς, κατευθύνθηκαν εξ ολοκλήρου σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενισχύοντας κι άλλο τη θέση τους έναντι των μικρών.

Άρα λοιπόν τα διάφορα μέτρα που παίρνουν οι κυβερνώντες, δεν αντιστρέφουν την κατάσταση που διαμόρφωσε η κρίση και τις βαριές συνέπειές της. Δεν αντιστρέφουν τον ίδιο τον προσανατολισμό της στρατηγικής τους που αφορά την απλόχερη στήριξη των μεγάλων επιχειρηματιών προκειμένου να επιστρέψουν σε τροχιά μεγαλύτερης κερδοφορίας. Αντίθετα, με τον φιλομονοπωλιακό προσανατολισμό τους επιδεινώνουν την ήδη άσχημη κατάστασή μας.

Στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση όλα τα Κόμματα του Ευρωμονόδρομου ψηφίστηκε και ο περιβόητος αυτόματος κόφτης που αποτελεί κυριολεκτικά ένα μνημόνιο διαρκείας. Απαλλάσσει τις κυβερνήσεις από το βραχνά της ψήφισης στη βουλή και θα επιβάλει αυτόματα μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ζήτημα των συντάξεων και είμαστε σε ετοιμότητα μαζί με τους συναδέλφους συνταξιούχους ακριβώς γιατί με τον κόφτη, την δυστοκία στην είσπραξη που έχει ο εφκα και τα άδεια ταμεία είναι πολύ πιθανό στο άμεσο διάστημα να έχουμε μείωση των συντάξεων σε απροσδιόριστο ποσοστό.

Ήδη οι νέες εξαγγελίες μιλούν για μείωση από 25%-40%. 

Ανησυχούμε πολύ και για την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η παιδεία. Μεγάλο θέμα για συζήτηση που απασχολεί χιλιάδες συναδέλφους μας, που έχουν μικρά παιδιά. Χιλιάδες ΕΒΕ δεν έχουν που να αφήσουν  τα παιδιά τους. Δεν τους καλύπτουν οι παιδικοί σταθμοί, ενώ χρυσοπληρώνουν σε φροντιστήρια, βιβλία, μήπως και εξασφαλίσουν για ταπαιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συμβιβάσει το λαό με τη φτώχεια και τη μιζέρια όπου τον καταδικάζει με την πολιτική της, να τον ποτίσει με την ιδέα ότι η απάντηση στα βάσανα που ζει καθημερινά είναι τα προγράμματα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας και ανακύκλωσης της ανεργίας, ότι η μισοζωή για όλους, με μοίρασμα της φτώχειας, είναι το «αντίδοτο» στη χαμοζωή όσων σήμερα ζουν σε συνθήκες ακραίας εξαθλίωσης και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. 

Παρά όμως τις δυνατότητες που έχουν στην εξαπάτηση του λαού δεν μπορούν να κρύψουν τη δυσαρέσκεια, το γεγονός ότι χιλιάδες σήμερα βρίσκονται κυριολεκτικά στα κεραμίδια, όμως δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ανάγκη να κάνουν το βήμα.Και όταν λέμε το βήμα εννοούμε να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να βγουν να διεκδικήσουν και να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα τους.

Εδώ επικεντρώνεται και η δράση του Συνδέσμου μας. Απορρίπτουμε τους σχεδιασμούς να συνεχίσουμε να πληρώνουμε από το αίμα μας. Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μιζέρια και τα λουκέτα, με τα αδιέξοδα που πια έγιναν καθημερινότητα. Απαιτούμε εδώ και τώρα την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων χρόνων. Παλεύουμε για την ανατροπή της πολιτικής αυτής που μας αφανίζει, ενάντια στα μονοπώλια, την ΕΕ  και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν.

Τα αιτήματά μας στο σύνολό τους, συνενώνουν όλους τους συναδέλφους και  τους μικρούς Επαγγελματοβιοτέχνες,  δεν διαχωρίζουν και δεν απορρίπτουν κανέναν. Απορρίπτουν μόνο τα συμφέροντα των μεγάλων και αυτών που κερδίζουν πλάι τους, επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα προνόμιά τους πάνω στη δική μας καταστροφή, απορρίπτουν τις δυνάμεις που μας οδηγούν στο συμβιβασμό, τον εφησυχασμό και στις αυταπάτες.

Ξέρουμε ότι ο αγώνας μας είναι δύσκολος. Ξέρουμε όμως ότι δεν έχουμε και τίποτα να περιμένουμε από τα πάνω, από τους διάφορους σωτήρες που καλλιεργούν ως λύση την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς σύγκρουση με αυτή την πολιτική. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι δεν σταματάνε αν δεν τους σταματήσουμε. Ιδιαίτερα μάλιστα στις σημερινές συνθήκες που η κρίση είναι παρατεταμένη, που το σύστημα και η οικονομία τους έχουν σαπίσει και τρέφονται κυριολεκτικά από τις σάρκες και τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων. Μπροστά μας βρίσκεται μόνο ο δρόμος του συλλογικού και ανυποχώρητου αγώνα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός απαιτείται και αντίστοιχο κίνημα. Κίνημα που θα είναι ριζωμένο σε κάθε κλάδο , που θα υπερασπίζεται τους μικρούς επαγγελματίες μπροστά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα έχει σταθερά την πυξίδα του στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Σήμερα υπάρχουν οι προυποθέσεις να ζούμε καλύτερα, με εξασφαλισμένη δουλειά με υγεία, παιδεία, ελεύθερο χρόνο για όλους. Εμπόδιο σε αυτή την προοπτική είναι το ίδιο το σύστημά τους. Γι΄αυτό και παλεύουμε ενάντιά τους. Αυτή η γραμμή πάλης επιδιώκουμε να δυναμώσει στο κίνημα. Να συγκεντρώσει νέες δυνάμεις σε αυτή την κατεύθυνση ενάντια στον πραγματικό ένοχο. Ένα τέτοιο κίνημα με τη δράση του και τη δυναμική του θα μπορεί να ορθώσει και σήμερα εμπόδια στην επίθεση που όλο και μεγαλώνει και να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας.

Οι δυνάμεις της κοινωνίας που παλεύουν μέρα νύχτα και πάλι δεν τα βγάζουν πέρα δηλαδή οι επαγγελματίες, οι εργαζόμενοι και  μικροί αγρότες , έχουν κάθε συμφέρον  να συνενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον κοινό αντίπαλο. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε διότι έχουμε μπροστάρηδες την ΟΒΣΑ και την ΠΑΣΕΒΕ που παλεύουν ενάντια στα μονοπώλια και τη στρατηγική που τα υπηρετεί, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Η ΟΒΣΑ και η ΠΑΣΕΒΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσαν ουσιαστικά φωτεινό παράδειγμα συνεπούς αγωνιστικής δράσης, διέθεσαν  όλες τις δυνάμεις τους για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων .

Με τις θέσεις και τα αιτήματά τους αποκάλυψαν τον πραγματικό ένοχο και τις αιτίες της σημερινής κατάστασης. Διεκδίκησαν την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων, την κάλυψη των πιο επειγόντων αναγκών τους, δε συμβιβάστηκαν με τους μονόδρομους του μεγάλου κεφαλαίου. Με τις πρωτοβουλίες τους συνέβαλλαν στην ενίσχυση των αγωνιστικών διεκδικήσεων. Απέδειξαν  στην πράξη ότι η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη είναι ο δικός μας μονόδρομος. Στάθηκαν απέναντι στις ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ που συμφωνώντας με την κυρίαρχη πολιτική, αποπροσανατόλισαν από την ουσία των προβλημάτων και άφησαν απροετοίμαστους τους επαγγελματίες, απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολυθεί σε βάρος τους τα τελευταία χρόνια.

Στην ίδια ρότα απόλυτα ευθυγραμμισμένη και με την ίδια λογική με την ΓΕΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ  είναι βέβαια και η κλαδική μας Ομοσπονδία η ΟΒΥΕ.

Σήμερα λοιπόν που έχουμε επιβεβαιωθεί περίτρανα τι έχουν να πουν αυτοί οι κύριοι; Συνεχίζουν να λένε στον αυτοαπασχολούμενο να παραμείνει στο λάκκο των λεόντων ελπίζοντας τα λιοντάρια να γίνουν χορτοφάγα. Εξακολουθούν να καλλιεργούν με κάθε τρόπο στη συνείδηση των μικρών Επαγγελματοβιοτεχνών, την επικίνδυνη, για τα συμφέροντά μας ιδέα, ότι ο μικρός επαγγελματίας με το μεγάλο πολυκατάστημα ή τεχνική εταιρεία είναι το ίδιο αφού επιχειρηματίες είναι  και οι δύο. Ότι και οι δυο μας έχουμε κοινά συμφέροντα και ότι αν τη γλιτώσουν αυτοί, θα κερδίσουμε και εμείς. Η ζωή όμως αποδεικνύει τη χρεοκοπία των παραπάνω θέσεων. Το μονοπώλιο, το πολυκατάστημα, τα σουπερμάρκετ, οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι και οι υπόλοιποι ανθίζουν ακριβώς πάνω στον δικό μας εκτοπισμό. Ανθίζουν ακριβώς πάνω στην ένταση της εκμετάλλευσης εργαζομένων, και αυτοαπασχολούμενων. Αυτούς υπηρετούν και οι διάφορες κυβερνήσεις της ανταγωνιστικότητας και του ευρωμονόδρομου.

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ

Συνάδελφοι, κατά το χρονικό  διάστημα που μας πέρασε, αναπτύξαμε αγωνιστικές και διεκδικητικές δράσεις για τα προβλήματα του κλάδου μας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Και το επισημαίνουμε αυτό, γιατί για εμάς τα θέματα αυτά είναι ταυτόσημα.

Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχαμε σε κινητοποιήσεις που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ και η ΠΑΣΕΒΕ για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και όλα τα προβλήματα των επαγγελματοβιοτεχνών.

Σε κλαδικό επίπεδο,  το βασικότερο θέμα που μας απασχόλησε ήταν το ΠΔ 112/2012 για τις άδειες άσκησης επαγγέλματος και τα προβλήματα που δημιούργησε σε δεκάδες -για να μην πούμε εκατοντάδες μέλη μας.

Για το ζήτημα αυτό προκαλέσαμε αρκετές συναντήσεις με γενικούς γραμματείς Βιομηχανίας και αρμόδιους υπουργούς.

Λύση - εν κατακλείδι- δόθηκε μόνο στο θέμα της καταληκτικής ημερομηνίας για την αντικατάσταση των αδειών. Με νομοθετική ρύθμιση φτάσαμε μέχρι το τέλος του 2016, κι αυτό για όσους δεν είχαν αθεώρητες άδειες πάνω από 5 έτη.  Όσοι υπάγονται στην τελευταία κατηγορία, δυστυχώς πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις.

Διαφωνήσαμε από την αρχή, συνολικά με τη νέα νομοθεσία και σε σχέση με τις επίμαχες διατάξεις, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο ευρωπαϊκό προηγούμενο. Πουθενά στην Ευρώπη δεν ανακαλείται αποκτηθείσα άδεια επειδή δεν ανανεώθηκε. Ελληνική γραφειοκρατική «διαστροφή» το όλο ζήτημα, με απώτερο πολιτικό στόχο τον επαγγελματικό εξοστρακισμό των συναδέλφων μας και γενικότερα των μικρών επαγγελματιών.

Στείλαμε επιστολές διαμαρτυρίας, εξώδικα, κινητοποιηθήκαμε και με άλλα τεχνικά σωματεία, εις μάτην όμως. Ακαμψία από την πλευρά του υπουργείου. Ναι μεν αλλά. Δικαιολογίες  χωρίς ουσία. Τη μια μας έλεγαν για την τρόικα, την άλλη για Συμβούλιο της Επικρατείας, ή το υπουργείο Οικονομικών. Κάποιοι άλλοι έφταιγαν δηλαδή, και όχι αυτοί.

Κι επειδή μιλάμε για απολογισμό τριετίας, οφείλουμε να δηλώσουμε ότι μερίδιο ευθύνης για τα όσα βιώνουμε σε σχέση με τις άδειες, έχει και η τότε ηγεσία της Ομοσπονδίας μας, που ουσιαστικά συνυπέγραψε το νέο ΠΔ. Συνάδελφοι από την Ομοσπονδία, μας χαρακτήριζαν «προβοκάτορες» για τις τότε αναφορές μας, λέγοντας ότι παραπληροφορούμε τον κόσμο. Το ποιος είχε δίκιο αποδεδείχθηκε πολύ σύντομα.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα για το θέμα. Για το γεγονός ότι, από τα 1050 μέλη μας, τα μέλη με νέες άδειες είναι γύρω στα 550. Τα υπόλοιπα μέλη –κατά τα φαινόμενα-  έχουν χάσει την άδειά τους.

Η κρίση μας επηρέασε όλους, πολλοί συνάδελφοι –κάτω από το βάρος των προβλημάτων τους- αποστασιοποιήθηκαν από τα κοινά, σε σημείο αδιαφορίας. Δεν θέλουμε να ασκήσουμε κριτική στους συναδέλφους, έστω και αν οι περισσότεροι εξ αυτών δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που κάναμε στα υπουργεία για το θέμα των αδειών. Για το σωματείο μας, όμως, είναι ζήτημα τιμής να μη χάσει κανένας συνάδελφος την άδεια του, έστω κι αν εδώ που φτάσαμε, καμία άδεια δεν θα συμβάλλει στην επιβίωσή  μας. Αυταπάτες το Σωματείο μας δεν έχει, ούτε είχε, για να υποστηρίξουμε κάτι άλλο.

Η άδεια -το λέγαμε πάντα- δεν αποτελεί πανάκεια για τη λύση των προβλημάτων μας. Είναι το απαραίτητο επαγγελματικό εφόδιο για την άσκηση των εργασιών μας. Μέχρι εκεί όμως. Οτιδήποτε άλλο, ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Σε πρόσφατη επιστολή μας στον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας  και Ανάπτυξης επισημάναμε ότι επιβάλλεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, και για την εναρμόνιση της χώρας μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υφίσταται θέμα ανανέωσης ή ανάκλησης των αδειών. Αυτονόητο είναι, λοιπόν, ότι η μη αλλαγή αυτής της διάταξης ωθεί τους συναδέλφους μας που έχουν βιβλία στην εφορία, αλλά το υπουργείο τους θεωρεί παράνομους, να προβούν στην τυπική επικύρωση αυτής διαδικασίας. Να κλείσουν δηλαδή τα βιβλία τους και να εργάζονται παράνομα. Κάτι που αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τα επτά τελευταία χρόνια της κρίσης, εξαιτίας της βαριάς φορολογίας, της αναδουλειάς και όλων των σχετικών μέτρων  που μας πλήττουν βάναυσα.  Με ή χωρίς άδεια, το βάρος που καλείται να σηκώσει πλέον ο επαγγελματίας είναι δυσανάλογο μεγάλο σε σχέση με τα έσοδά του.

Και το επισημαίνουμε αυτό για να μη ρίξουμε –όλοι εμείς που ακόμα είμαστε ενεργοί επαγγελματίες- το κρίμα  στους παράνομους για τις δουλειές που χάνουμε ή δεν έχουμε.

Η πρότασή μας, λοιπόν, σε σχέση με το ζήτημα των ανακλήσεων των αδειών, είναι η νομική «προσβολή» των διατάξεων του ΠΔ. Να φτάσουμε το θέμα στα άκρα. Σε συνεργασία με τον νομικό μας, και –εννοείται- με όλους τους συναδέλφους που έχουν χάσει την άδειά τους, θα επιδιώξουμε να προσβάλλουμε διοικητικά τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ.

Και το επισημαίνουμε αυτό, γιατί ως σωματείο αντιμετωπίζουμε πλέον πολλά διλήμματα. Ένα εξ αυτών είναι και το θέμα της θεώρησης των Υπευθύνων Δηλώσεων των υδραυλικών που δεν έχουν αντικαταστήσει -για τους λόγους που αναφέραμε πιο πάνω- την άδειά τους.

Το ζήτημα μας απασχόλησε και στο Διοικητικό Συμβούλιο, και με βάση τη λογική που διατυπώσαμε στο έγγραφο που θα το αναφέρω παρακάτω προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και τον Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας, αποφασίσαμε ότι θα στηρίξουμε του συναδέλφους ακόμα και με τον κίνδυνο προς εμάς των ποινικών διώξεων.

Αναφερόμαστε στο μείζον θέμα των αντιστοιχίσεων των επαγγελματικών αδειών των υδραυλικών βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 112/2012, ζητώντας την «ακύρωση» σειράς διατάξεων του εν λόγω Π.Δ., και, ιδιαίτερα, την εκτός λογικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας διάταξη για την ανάκληση των αδειών που ήταν  αθεώρητες  πάνω από 5 έτη.

Με τη γενική αρχή «αποκτηθείσα άδεια δεν μπορεί να χάνεται», η συγκεκριμένη διάταξη, που  δεν έχει προηγούμενο σε καμία νομοθεσία επαγγέλματος στην Ελλάδα και γενικότερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, πλήττει μεγάλο αριθμό αδειούχων συναδέλφων μας που ασκούν, καθόλα νόμιμα (εφορία, ΟΑΕΕ,) για δύο και τρεις  δεκαετίες το επάγγελμα.

Το εν λόγω διάταγμα, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς και γενικούς γραμματείς της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας από το 2012, και σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό του, κατάφερε -εκτός των άλλων-  το αδιανόητο!!! Επιδιώκοντας  ν’ «ανοίξει» ένα επάγγελμα που ποτέ δεν ήταν «κλειστό», χαράτσωσε με πρόστιμα από 100 έως 400 ευρώ  εκατοντάδες συναδέλφους μας και έδειξε  την πόρτα της εξόδου σε δεκάδες άλλους, με το επιχείρημα ότι οι άδειές τους ήταν αθεώρητες για πάνω από πέντε έτη.

Κι αυτό βέβαια, τη στιγμή που το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο (ΠΔ 38/91, 48/95, 55/2000) δεν προέβλεπε καμία επιβάρυνση ή και αφαίρεση αδειών. Και πώς να συνέβαινε  άλλωστε, αφού ως επαγγελματίες ήδη είχαμε λάβει νομότυπα τις άδειες εξασκήσεως του επαγγέλματός μας καταβάλλοντας και τα αντίστοιχα παράβολα.

Γι’ άλλη μία φορά επισημαίνουμε το αυτονόητο: Το αν κάποιος δε θεώρησε την άδειά του είναι ένα μέτρο που δεν του αφαιρεί επί της ουσίας την ιδιότητα του τεχνίτη, αφού, για να χρηστεί ένας επαγγελματίας με την κάθε ιδιότητα που έχει σχέση με την προσφορά εργασίας του, δηλαδή υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, συντηρητής κ.λπ., υφίστανται προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Η πολλαπλή θεώρηση της άδειας δεν αλλάζει την ιδιότητα αυτή και το μόνο σκοπό που εξυπηρετεί είναι να λειτουργεί ως έμμεσος φόρος.

Και, βέβαια, οι συντάκτες του ΠΔ/112 δεν έμειναν μόνο στην έμμεση φορολογία. Προεκτάθηκαν και στον επαγγελματικό «εξοστρακισμό» μας, με πολιτική στόχευση  να περάσει το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς μας στα χέρια μεγάλων εταιριών και οι μικροί επαγγελματίες σιγά-σιγά να εξαφανιστούν.

Εδώ και πέντε χρόνια προσπαθούμε, επί ματαίω, να εξηγήσουμε σε όλες τις πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου και τους αρμόδιους υπαλλήλους τα αυτονόητα, εισπράττοντας  αδιαφορία, ή απαντήσεις του είδους: η τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το υπουργείο Οικονομικών. Ατέρμονες δικαιολογίες άνευ ουσίας…

Είναι  καιρός το υπουργείο να αναλάβει εμπράκτως την ευθύνη του για την  αλλαγή και διόρθωση εκτρωματικών διατάξεων του ΠΔ.

Και τούτο γιατί, το υπουργείο,

δεν μπορεί -ελαφρά την καρδία-  να καθιστά παράνομους, νόμιμους  επαγγελματίες υδραυλικούς, ηλικίας 50 και 55 ετών, ζητώντας να δώσουν ξανά εξετάσεις, προκειμένου να αποδείξουν ότι είναι υδραυλικοί. Να αποδείξουν τα 30 και 40 χρόνια του επαγγελματικού τους βίου.

Δεν μπορεί να θεωρεί παράνομους τους  νόμιμους επαγγελματίες υδραυλικούς, επειδή αποφασίστηκε η αλλαγή  της νομοθεσίας  χωρίς την πρόνοια για αντιστοίχιση όλων των υφιστάμενων αδειών με το νέο νομοθετικό καθεστώς.

Δεν μπορεί να ζητά από επαγγελματίες, ηλικίας 55 και 60 ετών, να εξεταστούν σε ερωτήσεις excel, Word, ή σε θέματα οικονομικής πολιτικής.

Δεν μπορεί να αγνοεί ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν αποκτήσει νόμιμα την άδειά τους και η όποια ευθύνη για τη μη θεώρησή τους -τα προηγούμενα χρόνια- βαραίνει πρωτίστως τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας που δεν  τους ενημέρωνε, γραπτώς, για την υποχρέωσή τους, τη χρονική στιγμή που έπρεπε.

Δεν μπορείτε -τη στιγμή που μιλάτε για βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές- να αγνοείτε ότι το θέμα των ανανεώσεων των τεχνικών αδειών, και όχι των επεκτάσεων, είναι ανύπαρκτο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στη βάση των ανωτέρω ζητάμε την  κατάργηση της σχετικής διάταξης  για να μη μείνει έκθετος, και χωρίς άδεια, κανένας συνάδελφός μας.

Σε κάθε άλλη περίπτωση εξωθείτε δεκάδες υδραυλικούς, μια και τους θεωρείτε παράνομους επειδή «έληξε» η άδειά  τους , να κλείσουν τα βιβλία και να εργάζονται παράνομα.

Και το σημαντικότερο, μεσούσης της κρίσης με την ανεργία στον κλάδο μας να  έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, πολλοί συνάδελφοί μας στράφηκαν σε άλλα επαγγέλματα ή  μετανάστευσαν. Όλοι αυτοί λοιπόν, με το ΠΔ δεν δύναται να επανέλθουν κάποια στιγμή στο επάγγελμά τους που το ασκούσαν αδειοδοτημένα αρκετά χρόνια.

Στη βάση των ανωτέρω ζητάμε την κατάργηση της σχετικής διάταξης για να μην μείνει έκθετος και χωρίς άδεια κανένας συνάδελφος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ

 Με αίτημά μας προς τον ΟΑΕΔ, αιτηθήκαμε τη διοργάνωση  εκπαιδευτικού σεμιναρίου τεχνικής συγκολλήσεων. Στο σεμινάριο δήλωσαν συμμετοχή 127 περίπου συνάδελφοι, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στην:

         Μαλακή και σκληρή κόλληση χαλκοσωλήνα

         Ηλεκτροκόλληση σιδηροσωλήνα

         Inox σωληνώσεις με ηλεκτρόδιο inox ή ΤΙΚ

         Αυτογενής συγκόλληση οικογένειας πλαστικών

         Συγκολλήσεις με ηλεκτροεξαρτήματα 

Το διάστημα αυτό είμαστε εν αναμονή της απάντησης του Οργανισμού για τη διεξαγωγή των σεμιναρίων. Όπως μας είχαν αναφέρει αρχικώς, τα σεμινάρια θα είναι εργαστηριακά, διάρκειας 40 ωρών.

Όπως τονίσαμε στον ΟΑΕΔ, τα σεμινάρια αυτά θέλουμε να είναι προπομπός -στη συνέχεια- σεμιναρίων  σε εξειδικευμένα αντικείμενα, όπως ατμός, ιατρικά αέρια και άλλα.

ΤΕΡΜΑΤΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ POS

Όπως όλοι γνωρίζετε, από την 1η Ιουλίου του 2017 θα καταστεί υποχρεωτική, για τους υδραυλικούς, η χρήση τερματικών μηχανημάτων  POS για τις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους.

Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι όλες οι νομοθεσίες και τα όσα βιώνουμε (σε επίπεδο κρίσης και φτώχειας) αποσκοπούν στην  προστασία των τραπεζών. Με άλλα λόγια, στην ευημερία των αριθμών και του χρήματος (για μια δράκα κεφαλαιοκρατών) και όχι των απλών ανθρώπων.

Με το πρόσχημα, λοιπόν, και τη χιλιοειπωμένη καραμέλα των φοροφυγάδων υδραυλικών, νομοθετήθηκε και η χρήση αυτών των μηχανημάτων για τις συναλλαγές μας με τους πελάτες μας.

Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του κόσμου φτώχυνε πάρα πολλή, με συνέπεια άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς και έλλειψη ρευστού, εντούτοις οι ιθύνοντες νους των υπουργείων, οι οποίοι «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο», θέλουν και το τελευταίο ευρώ να περάσει μέσα από τα …ευαγή αυτά τραπεζικά ιδρύματα.  

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος -μετά από  έρευνα αγοράς που διενήργησε -κατέληξε σε δύο οικονομικές προσφορές  σχετικά με την προμήθεια, εγκατάσταση και συντήρηση μηχανημάτων υποδοχής πιστωτικών καρτών (POS) με ευνοϊκότερους όρους για τα μέλη του.

Οι καλύτερες προσφορές που έχουμε στα χέρια μας είναι από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Ενημερωτικά σας λέμε ότι και οι δύο τράπεζες θέλουν προμήθεια 0,80% επί των συναλλαγών που θα κάνετε, και ότι οι διαφοροποιήσεις τους συνίστανται στο τερματικό μηχάνημα pos, το οποίο είναι ασύρματο. Η Eurobank το παρέχει δωρεάν για το πρώτο έτος, και για να συνεχίσεις να το έχεις δωρεάν και το δεύτερο έτος, πρέπει τον πρώτο χρόνο να έχεις κάνει τζίρο 15.000 ευρώ.

Η Εθνική ζητά 292 ευρώ συν ΦΠΑ για την αγορά του, το οποίο μπορείς να το αποκτήσεις και με τη μέθοδο λίζινγκ. Ενώ υπάρχει κι ένα μηνιαίο κόστος συντήρησης της τάξης  των 4 ευρώ συν ΦΠΑ.

Συνάδελφοι, η επιλογή είναι δική σας. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε καμία τράπεζα, υποδεικνύοντάς σας αυτήν  ή την άλλη. Για δική σας και μόνο διευκόλυνση, αν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι για τις εν λόγω συμβάσεις, μπορούμε να φροντίσουμε  να έρθουν εδώ υπάλληλοι των τραπεζών  για να διευθετήσουν τα διαδικαστικά και να μην τρέχετε στα υποκαταστήματά τους.

Μια γενικότερη παρατήρηση που έχουμε να κάνουμε σε σχέση με τη χρήση των τερματικών μηχανημάτων είναι ότι αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με τη λειτουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού. Κάτι το οποίο έχουμε επισημάνει με επιστολή μας στο υπουργείο Οικονομικών και ότι θα πρέπει να συνοδεύεται με το ανάλογο παραστατικό.

ΔΙΟΔΙΑ

Στείλαμε εμπεριστατωμένη μελέτη προς το υπουργείο ενάντια στην υψηλή διέλευση των επαγγελματικών μας αυτοκινήτων που ξεπερνούν σε ύψος τα 2,20m, πληρώνοντας κόμιστρο όσο ένα 40τονο φορτηγό ή ένα λεωφορείο, και τη κοινοποιήσαμε στην ΟΒΥΕ και ΓΣΕΒΕΕ που βέβαια δεν την στήριξαν από την πλευρά τους.

ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ 

Με κεντρικό σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση», κι ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης, ο Σύνδεσμος προχώρησε σε διανομή τροφίμων μακράς διάρκειας στα μέλη και τις οικογένειές τους που αντιμετώπιζαν αυξημένες ανάγκες. Η πρωτοβουλία μας αυτή εντασσόταν  στις δράσεις  μας  ενάντια στις ασκούμενες πολιτικές της  λιτότητας  που οδηγούν ολοένα και περισσότερα μέλη μας  να παλεύουν να κρατήσουν την αξιοπρέπεια τους και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της καθημερινότητας. 

Η διανομή πραγματοποιήθηκε στα παλιά μας γραφεία, στα τέλη του 2015 και τους πρώτους μήνες του 2016.

Για τις ανάγκες της δράσης  ο Σύνδεσμος αγόρασε τρόφιμα αξίας 1.000 ευρώ, προκειμένου να διανείμει -σε πρώτη φάση- βασικά είδη διατροφής σε 100 άτομα. Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω κίνηση  είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, και τρόφιμα έλαβαν  όσα μέλη προσήλθαν  στα γραφεία μας  το εν λόγω διάστημα.

Η έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης για όσους συνάδελφους – συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη αποτελεί ιερή πράξη για τα πιστεύω του Συνδέσμου. Στο πλαίσιο αυτό θα βρεθούμε δίπλα από κάθε συνάδελφο που αντιμετωπίζει προβλήματα, ή κινδυνεύει με διακοπή ηλεκτροδότησης της κατοικίας του ή άλλα σχετικά ζητήματα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Κι επειδή θέλουμε, πραγματικά, να βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε συνάδελφο, δεν αφήσαμε να πέσει στο κενό και η καταγγελία μέλους μας, κατά την οποία υπάλληλος της περιφέρειας Αττικής του ζήτησε 600 ευρώ για να του εκδώσει την άδειά του.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια κακή νομοθεσία –μιλάμε για το ΠΔ 112/2012- που αφαιρεί άδειες συναδέλφων με το έτσι θέλω, ανοίγει τις …ορέξεις  και τις τσέπες κάποιων δημοσίων υπαλλήλων.

Ακολουθώντας άκρα μυστικότητα, ήρθαμε σε επαφή με στελέχη της περιφέρειας Αττικής και την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΛΑΣ, με αποτέλεσμα την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του υπαλλήλου. Ο οποίος μάλιστα ήταν και προϊστάμενος .

Μετά από δύο αναβολές εκδίκασης της υπόθεσης, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον κατηγορούμενο και πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ προχθές μας ήρθε κλήτευση για το Εφετείο όπου προσέφυγε -σε δεύτερο βαθμό-  ο κατηγορούμενος.

Η αναφορά μας στο θέμα -πέρα από την πληροφόρησή σας- έχει ζητούμενο την ανάγκη να βρίσκεστε κοντά μας και να μας ενημερώνετε για κάθε τι στραβό και ανάποδο που υποπίπτει στην αντίληψή σας, ως προσωπικό βίωμα ή ως άκουσμα.

Η περιφέρεια Αττικής, με την ευρεία έννοια, μας απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα και για ένα εξίσου μεγάλο ζήτημα. Αυτό της διενέργειας, ή ορθότερα, της μη διενέργειας των εξετάσεων.

Τρεισήμισι χρόνια απραξίας δεν τα λες και λίγο διάστημα. Τρεισήμισι χρόνια χωρίς εξετάσεις με τεράστια προβλήματα για συναδέλφους μας που έχασαν τις άδειές τους λόγω των διατάξεων του νέου ΠΔ, ή και για αποφοίτους τεχνικών σχολών που στερήθηκαν της δυνατότητας απόκτησης και αναβάθμισης της άδειάς τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται επαγγελματικά και οικονομικά γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους.

Τηλεφωνικές επαφές με την περιφέρεια, επιστολές διαμαρτυρίας για να φτάσουμε στο πρώτο σκέλος των εξετάσεων, τις γραπτές, με την αυλαία να ανοίγει το περασμένο καλοκαίρι του 2016 για 41 συναδέλφους  από την Αθήνα και τον Πειραιά.  Εξετάσεις διενεργήθηκαν ξανά, τον Δεκέμβριο του 2016, με τη συμμετοχή 26 ατόμων. Όπως όμως γνωρίζετε, οι εξετάσεις περιλαμβάνουν και εργαστηριακό σκέλος, κάτι το οποίο εκκρεμούσε λόγω έλλειψης εργαστηρίου.

Όπως  πληροφορηθήκαμε, υπεγράφη, πριν λίγο καιρό, σύμβαση με το ΤΕΙ Πειραιώς, κι έτσι, λογικά, και τα δύο σκέλη των εξετάσεων θα μπουν σ’ έναν ρυθμό για την τακτική τους διενέργεια.

Επισημαίνουμε ότι την εξεταστική επιτροπή επικουρεί και μέλος του Συνδέσμου της Αθήνας. 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών μας δράσεων, συμμετείχαμε στην παιδική γιορτή που διοργάνωσε, πέρυσι, στα παλιά μας γραφεία η ΟΒΣΑ, με πρόσκληση προς όλα τα μέλη μας που έχουν μικρά παιδιά. Η εκδήλωση περιλάμβανε παράσταση με θεατρικό έργο με τίτλο “το άλογο και το λίκνο”, δημιουργικά παιχνίδια και κατασκευές με παιδαγωγούς. Μοιράστηκαν επίσης δώρα σε όλα τα παιδιά.

Εν συνεχεία στηρίξαμε οικονομικά, στο μέτρο των δυνατοτήτων  μας, τη μουσικοθεατρική παράσταση του 8ου Γυμνασίου Αθηνών, για τον Ναζίμ Χικμέτ, με πρόσκληση προς όλα τα μέλη μας

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο STUDIO NEW STAR ART CINEMA, στην Πλατεία Αμερικής.

Στα «μεγαλύτερα» παιδιά του Συνδέσμου  μας  δώσαμε την ευκαιρία να δείξουν τις ποδοσφαιρικές τους αρετές, στο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΟΒΣΑ για τους επαγγελματοβιοτέχνες.

Βραβείο πάντως για τη συμμετοχή της ομάδας μας πήραμε.  Για κατάταξη μη με ρωτήσετε. Αφήστε τα καλύτερα. Οι παίχτες αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων…

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Σε επίπεδο τεχνικών σεμιναρίων, διοργανώσαμε, το περασμένο έτος, σεμινάρια με τις εταιρίες ΔΕΛΤΑ και ΝΟBEL.

Το πρώτο σεμινάριο, το οποίο αφορούσε την τεχνική ενημέρωση των μελών μας σε σχέση με τις αντλίες θερμότητας, το παρακολούθησαν πάνω από 120 συνάδελφοι, οι οποίοι, με ταχύρυθμο τρόπο, γνώρισαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τεχνολογίας αυτής, τους τρόπους μελέτης και τις τεχνικές της σωστής εγκατάστασης.

Η εταιρία NOBEL,εν συνεχεία, παρουσίασε τους ηλιακούς και ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες που κατασκευάζει. Η συμμετοχή των συναδέλφων και σε αυτήν την παρουσίαση ήταν αρκετά μεγάλη.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η αναφορά για την παράνομη εργασία είναι ειπωμένη πολλές φορές, την επαναλαμβάνουμε όμως, όχι για να προλάβουμε τυχόν ερωτήσεις και αναφορές σας, αλλά για να σας αποδείξουμε ότι η λύση του προβλήματος ακούει στο όνομα πολιτική βούληση, η οποία δεν υπάρχει.

 Από μερίδα συναδέλφων, και σε καλοπροαίρετη βάση, ακούμε συνεχώς το ερώτημα: τι έκανε και τι κάνει ο Σύνδεσμος για την παράνομη εργασία. Για το γεγονός ότι δεν μπορούν να «σταυρώσουν» μία δουλειά, από τις λιγοστές που έχουν απομείνει, εξαιτίας των παράνομων υδραυλικών, και οι οποίοι έχουν ενταθεί επικινδύνως τα τελευταία χρόνια.  Στην κατηγορία των παρανόμων εντάσσουν  (και τυπικά έχουν δίκιο), συνταξιούχους υδραυλικούς και όσους έχουν κάνει διακοπή επιτηδεύματος.

Μας λένε, επίσης, γιατί δεν έχουμε βγάλει «κυνηγούς κεφαλών» στους δρόμους και τις πολυκατοικίες  για ελέγχους.

Προτού δώσουμε, και σε σας, την απάντησή μας, αξίζει να θέσουμε ένα δύο σχετικά ζητήματα, κι από αυτοκριτικής απόψεως αν θέλετε.

Το πρόβλημα της παράνομης εργασίας, συνάδελφοι, δεν είναι τωρινό. Πάντα υπήρχε παράνομη εργασία. Πάντα, κι ως μπόνους αν θέλετε, δίναμε «απογευματινούς» πελάτες μας στους βοηθούς μας, για την αλλαγή μιας βρύσης ή για ένα καζανάκι,  όταν υπήρχε πληθώρα εργασίας κι εμείς δεν τα προλαβαίναμε όλα.

Η  απασχόληση  ανασφάλιστων και μη αδειούχων υδραυλικών από αρκετούς συναδέλφους μας, με το σκεπτικό ότι με αυτόν τον τρόπο  συμπεριφέρονταν «έξυπνα» απέναντι στο κράτος και στους επαγγελματίες που ήταν τυπικοί  στις υποχρεώσεις τους, ήταν ένα σπορ ευρέως διαδεδομένο τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως επίσης και οι υπογραφές υπευθύνων δηλώσεων για μη αδειούχους, από αδειούχους που ήταν φίλοι και γνωστοί τους.

Φανταζόμαστε ότι την τελευταία κατηγορία μπορείτε να δείτε αρκετοί τον εαυτό σας.

Το ερώτημα είναι ρητορικό, αλλά υποθέτουμε ότι δεν μπορεί κάποιος από εσάς να ισχυριστεί  ότι ο Σύνδεσμός μας, με την πολιτική του,  προκάλεσε την επαγγελματική τραγωδία στους συναδέλφους.

Προφανώς και υπάρχει σοβαρό εργασιακό ζήτημα, προφανώς και πολλοί έκλεισαν τα βιβλία τους και εργάζονται παράνομα, ως άμυνα επιβίωσης αν θέλετε, όμως υπάρχουν άλλοι τόσοι και ακόμα περισσότεροι που αυτοπροσδιορίζονται ως υδραυλικοί και, εκμεταλλευόμενοι  την άγνοια της πλειοψηφίας των πελατών μας, αποσπούν μεγάλο μέρος των εργασιών από τους νόμιμους επαγγελματίες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους συναδέλφους μας που έκλεισαν τα βιβλία τους και εργάζονται παράνομα, με απόλυτη σαφήνεια επισημαίνουμε ότι ο Σύνδεσμός μας και η διοίκησή του δεν υιοθετεί και δεν υποθάλπει τέτοιες πρακτικές. Κι αν θέλετε, μετά την επικαιροποίηση του μητρώου των μελών του Συνδέσμου, δεν θεωρούμε Υπεύθυνες Δηλώσεις συναδέλφων που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Ο Σύνδεσμός μας, δεχόμενος το μέγεθος του προβλήματος, όχι τώρα, αλλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών που παρέλασαν από τις κυβερνήσεις, εκτιμώντας ότι αν υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση το πρόβλημα θα λυνόταν μέσα σε… μία νύχτα, αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, και το θέμα της φοροδιαφυγής.

Η πρόταση ακούει στο όνομα:  θέσπιση διάταξης για τη μη δυνατότητα αγοράς υλικών της δουλειάς μας από τα εμπορικά καταστήματα  χωρίς «επαγγελματικό» ΑΦΜ.

Και όταν λέμε προϊόντα, δεν εννοούμε τα περιφερειακά υλικά των εγκαταστάσεων, δηλαδή είδη υγιεινής, αξεσουάρ μπάνιου, μπαταρίες, βρύσες κ.λπ. (που κι εδώ, αν θέλετε, θα μπορούσε να γίνει μία συζήτηση, ώστε να μην αποτελούν δαπάνη για το σχηματισμό του αφορολόγητου εάν δεν συνοδεύονται από τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών του υδραυλικού), αλλά όλα αυτά τα υλικά που βάσει της νομοθεσίας (Π.Δ. 112/2012) επιτρέπεται να εγκαθίστανται μόνο από αδειούχους υδραυλικούς αναλόγων ειδικοτήτων (υδραυλικά, θέρμανση, πυρόσβεση, κλιματισμός, αποχέτευση, αέρια καύσιμα κ.λπ.).

Με τον τρόπο αυτό θα μπει ουσιαστικός φραγμός στην απασχόληση των παράνομων  υδραυλικών, ενώ η πώληση των προϊόντων από τα εμπορικά καταστήματα θα αποτελεί «καθρέφτη» στην εφορία για την εργασία που θα εκτελέσει ο επαγγελματίας υδραυλικός, και άρα των αποδείξεων που είναι υποχρεωμένος να εκδώσει.

Η απάντηση όμως που λάβαμε από όλους τους υπουργούς, ήταν αρνητική. Οπότε, πολιτική βούληση δεν υπάρχει κι έτσι, ωμά και κυνικά σας λέμε, ότι το πρόβλημα της παράνομης εργασίας δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

 

Διεκδικούμε:

·         Ανανέωση όλων των βιβλιάριων υγείας ανεξαρτήτων χρεών. Δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόνοια σε όλους  χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         Καμία παραπέρα μείωση των συντάξεων. Αναπλήρωση των απωλειών των προηγούμενων χρόνων και επαρκής κρατική χρηματοδότηση ικανή να εξασφαλίσει συντάξεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

·         Επιστροφή των αποθεματικών που ληστεύτηκαν με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

·         Συνταξιοδότηση όλων των αυτοαπασχολούμενων σε συντάξιμη ηλικία με βάση τις εισφορές που ήδη έχουν καταβάλει και οριστική διαγραφή των χρεών τους. Άμεση επαναφορά των ορίων συνταξιοδότησης .

·         Κρατική χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα 2/3 των εξόδων

·         Γενναία μείωση  των εισφορών και πάγωμα των χρεών προς το Ταμείο όσο διαρκεί η κρίση

·         Κάλυψη των ελλειμμάτων του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό

·         Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των ασφαλισμένων που αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

·         Αποζημίωση στην ασθένεια ή ατύχημα για ολόκληρο το διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση της υγείας μας

·         Αναγνώριση των λογιστικών βιβλίων ως μοναδική πηγή προσδιορισμού εισοδήματος, κατάργηση κάθε είδους αντικειμενικών κριτηρίων και «περαίωσης».

·         Κατάργηση των έμμεσων φόρων και του ΦΠΑ, στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης και του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

·         Κατάργηση όλων των εξοντωτικών φόρων και χαρατσιών

·         Αφορολόγητο όριο 20.000 ευρώ συν 5.000για κάθε παιδί. Κατάργηση της φορολογίας 22% για τις ατομικές επιχειρήσεις και 29% για τις προσωπικές εταιρείες. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

·         Δημόσια δωρεάν παιδεία ενταγμένη και η τεχνική εκπαίδευση του κλάδου μας

·         Χρηματοδότηση άτοκη για τους μικρούς ΕΒΕ όσο διαρκεί η κρίση

·         Πάγωμα των χρεών προς δημόσιο και τράπεζες και αναστολή των κατασχέσεων όσο διαρκεί η κρίση

·         Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και όλων των φόρων στην πρώτη κατοικία

·         Να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση οι νόμοι του κράτους για την αντικατάσταση των καρκινογόνων καμινάδων από ελενίτ. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος για τη θερμιδομέτρηση να στηριχτούν οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, η επεξεργασία νερού και λυμάτων ,τα  έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, άτοκη κρατική χρηματοδότηση για τα παραπάνω που θα βοηθήσει και στην ανάπτυξη της δουλειάς μας και προστασίας της υγείας του λαού μας .

 

 

Σας ευχαριστούμε.

 

 

 

Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 3 επισκέπτες και κανένα μέλος